Madeiros vynas 10 metų Blandys Verdelho 0.5 l

Madeiros salos vynas 10Y Verdelho. GamintojasBlandys, Madeira Wine Company . Vynuogės: Verdelho 100%. Brandinimas: 10 metų. Stilius: saldus. Regionas: Madeira. Tūris: 0,5 L. Stiprumas: 19%

28,49

Aprašymas

Madeiros vynas 10 metų Blandys Verdelho 0,5 L

Madeiros vynas 10Y Blandys Verdelho: saldus, pastiprintas, Portugališkas vynas

Veislės sudėtis: Verdelho 100%

Gamintojas: Blandy’s, Madeira Wine Company

Regionas: Madeiros sala, Portugalija

Tūris: 0,5 L

Stiprumas: 19,0%

Brandinimas: vidutiniškai 10 metų

Apdovanojimai:

– 90 balų /sidabro medalis DWWA – Decanter (2022)

– 87 balai / bronzos medalis International wine challenge (2022)

– 90 balų Robertas Parkeris

Madeiros vynas 10Y Blandy’s Verdelho – Techninės charakteristikos:

– bendras rūgštingumas: 6,0 g/L;

– ph: 3,4

– likutinis cukraus kiekis: 73 g/L.

Skaidrus, gintaro spalvos vynas. Juntamos sakų, raudonmedžio, lazdyno riešutų natos. Paragavus, juntami klevų sirupo, figų, karamelės ir karamelizuotų graikiškų riešutų, dūmų poskoniai.

Madeiros vyno 10Y Blandys Verdelho pateikimas ir vartojimas

Kaip aperityvą rekomenduojama patiekt 10ºC, kaip desertinį vyną – 16ºC

Prieš vartojant nereikia dekantuoti. Tinkamas vartoti iš karto. Rekomenduojama suvartoti per 3 mėnesius po atkimšimo.

Dera su:  sriubomis, austrėmis, paštetais ir sumedžiotos paukštienos patiekalais. Puikiai tinka kaip aperityvas.

Madeiros salos vynas 10 metų Blandys Verdelho – Gamybos procesas

Vynuogynai. Vynuogynai plyti tiek šiaurinėje salos dalyje (Porto Moniz, Santana e São Vicente), tiek ir pietinėje Madeiros salos pakrantėje ( Calheta, Funchal).

Gamybos procesas. Madeiros vynas 10 metų Blandys Verdelho fermentuotas su natūraliomis mielėmis 18–21 °C temperatūroje. Fermentacija vyko nerūdijančio plieno talpyklose. Maždaug po 4 dienų (96 valandų) fermentacijos procesas sustabdytas 96° alc. vynuogių brendžiu.

Brandinimo procesas. Sustabdžius fermentacijos procesą, Blandy’s 10Y Verdelho buvo perpiltas į „estufa“ talpyklas. Jose vynas cikliškai kaitintas iki 45–50 °C temperatūros ir aušinamas 3 mėnesius. Po kaitinimo ir aušinimo proceso (vadinamo „estufagem“) vynas vidutiniškai dešimt metų brandintas amerikietiško ąžuolo statinėse. Vėlau nufiltruotas ir išpilstytas į butelius.

Madeiros vynas ir jo gamybos proceso unikalumas

Madeiros vyno pavadinimas kilęs nuo tokio paties pavadinimo Portugalijai priklausančios Atlanto vandenyno salos. Šioje saloje pastiprintas vynas buvo gaminamas jau nuo XVI-ojo amžiaus. Madeiros vynas yra saugomas ES teisėje numatytos Kontroliuojamos kilmės vietos nuoroda, DOC Madeira.

Madeiros vynas yra kur kas mažiau žinomas šiaurės Europiečiams negu Portas. Nepaisant to, jis nė kiek nenusileidžia Portui savo kokybinėmis charakteristikomis ir istorija. Madeiros vynui gaminti naudojamos penkios pagrindinės Madeiros saloje augančios vynuogių rūšys.

Tinta Negra yra labiausiai paplitusi vynuogių rūšis. Iš  jos pagaminama apie 85 proc. viso Madeiros vyno. Tradiciškai ši vynuogių veislė nebuvo laikoma prestižine. Dėl šios priežasties informacija, kad vynas pagamintas iš  Tina Negra vynuogių nebūdavo rašoma etiketėje.

Pastaruoju metu situacija kiek keičiasi. Atsirado gamintojai, pvz. Barbeito, kurie pradėjo nurodyti, kad vynas pagamintas būtent iš Tinta Negra vynuogių. Kitos keturios pagrindinės vynuogių veislės, naudojamos Madeiros vyno gamybai nuo saldžiausios iki sausiausios yra Malvasia, Bual, Verdelho ir Sercial.

Labai nedidelis kiekis Madeiros vyno yra pagaminamas iš Terrantez, Bastardo ir Moscatel vynuogių veislių. Vynui gaminti naudota vynuogių veislė, jeigu tai ne Tinta Negra, tradiciškai buvo ir yra nurodoma ant vyno butelio.

Madeiros vynas tradiciškai gaminamas „Canteiro“ būdu. Vynas ąžuolo statinėse 4 mėnesius yra brandinamas 45–50° C temperatūroje Madeiros saulės šilumoje. Naudojant šį procesą, gaunamas aukščiausios kokybės ir išskirtinio skonio „Frasqueira“ vynas.

Madeira Wine Company, Blandy‘s

Blandy‘s – 1811 m. Madeiroje John Blandy įkurta vyno darykla. Blandy‘s unikalumas tame, kad ji yra vienintelė iki šių dienų išlikusi vyno darykla, kuriai vadovauja ir kuri priklauso prieš daugiau nei 200 metų ją įkūrusios šeimos palikuonims.

Blandy‘s Madeiros vynas daug kartų buvo apdovanotas ir aukščiausiais balais įvertintas tarptautiniuose konkursuose ir vyno žurnaluose. Tarp jų Wine Spectator, Wine Enthusiast ir kt. Pasak istorinių šaltinių, būtent Madeiros vyno taurė buvo keliama ir XVIII a., pasirašius JAV Nepriklausomybės deklaraciją.

Portugališko vyno ambasada yra oficialus Blandys‘ Madeiros vyno gamyklos atstovas Lietuvoje. Mūsų asortimente daugiau nei 20 Blandy‘s vynų. Tarp jų ir ir proginis 1980 metu, 1981 metu bei kolekcinis 1957 metų derliaus vynas. Toks vynas laikomas puikia dovana jubiliejaus ar metinių proga.

Daugiau informacijos apie Blandy‘s vyno daryklą ir jos gaminamus vynus rasite vyno daryklos paskyroje https://www.blandys.com/en/home/