Biodinamika ir Biodinaminis vynas. Tikrovė ir mitai!
Biodinamika yra holistinis, ekologiškas ir etiškas požiūris į ūkininkavimą
Biodinamika yra holistinis, ekologiškas ir etiškas požiūris į ūkininkavimą, sodininkystę, maistą ir mitybą. Augalai laikomi ne tik fizikine ir chemine substancija, bet ir energetine.
Biodinaminis ūkininkavimas ir Biodinaminė vynininkystė yra filosofija. Filosofija nepasiduodanti taisyklėms ir reglamentams. Nemaža dalis biodinaminio vyno gamintojų yra nesertifikuoti ir to nesiekia.
Biodinamikoje svarbiausia – tikėjimas, jog gamtą veikia išorinės jėgos ir kosmoso energija. Moksliniai faktai yra tik viso to papildinys.
Biodinaminio ūkininkavimo samprata ir jos atsiradimas
Biodinamika ir jos ištakos remiasi 1924 m. publikuotomis Rudolfo Šteinerio paskaitomis ūkininkams.
Šteineris – austrų filosofas, mokslininkas ir užkietėjęs blaivininkas teigė, kad sintetinių priedų naudojimas žemės ūkyje yra žalingas žmogui ir gamtai.
Šteinerio filosofija tikino, jog kiekvienas ūkis turėtų būti savarankiškai išsilaikantis organizmas ir ekosistemos dalis. Šteinerio filosofija yra biodinaminės (bio– gyvas, dinamica– judėjimas) žemdirbystės pamatas.
Biodinamiškas vynas / Biodinaminis vynas: Tikrovė ir mitai
- Tie, kas paragauja biodinaminio vyno, sunkiai begrįžta prie įprasto (MITAS). Atskirti biodinaminį vyną nuo komercinio aklos degustacijos metu praktiškai neįmanoma.
- Biodinamis vynas sveikesnis negu ekologiškas (TIKROVĖ, jei alkoholio turinčiam gėrimui būtų galima taikyti „sveikesnio“ gėrimo sąvoką). Biodinaminis vynas gaminamas pagal dar griežtesnius ekologinius standartus negu ekologiškas vynas.
- Biodinaminis vynas – tai vynas be sulfitų (MITAS). Net be pridėtinių sulfitų, vyno fermentacijos metu, visiškai natūraliu būdu pasigamina apie 15 mg/l SO2 ir jo antrinių produktų.
- Ekologiški ir Biodinaminiai vynai yra brangesni už komercinius (TIKROVĖ). Vyno gamyba reikalauja ypatingai daug rankinio darbo. Vyno kainą įtakoja ir mažesnis vynuogynų derlingumas (dėl apribojamų naudoti chemines priemones).
- Biodinaminis vynas yra sąvoka apimanti tiek vynuogių auginimą, tiek ir vyno gamybos procesą (TIKROVĖ). Biodinaminiu vynu laikomas tik toks vynas, kurį gaminant nebuvo dirbtinai įtakojamas vyno saldumas, rūgštingumas, naudojamos dirbtinės mielės.
Biodinamika vyno ūkyje. Unikali vyndario meilės gamtai ir tradicijai išraiška
- Žemės ūkio darbai atliekami ir vynuogynai prižiūrimi, atsižvelgiant į mėnulio ir kitų planetų padėtį / mėnulio kalendorių
- Vynuogės auga sukuriant joms kuo didesnę gamtinę įvairovę. Į vynuogynus žvelgiama kaip į ekosistemos dalį, kuri „bendradarbiauja“ su kitomis ekosistemos dalimis.
- Dažnai tarp vynuogynų eilių sodinami dobilai, žirniai ar garstyčios. Šalia sėjami įvairūs augalai, kurie pritraukia vabzdžius.
- Cheminiai pesticidai ir herbicidai nėra naudojami. Augalų apsaugai nuo kenkėjų bei trąšoms naudojami natūralūs augalinės ir gyvulinės kilmės preparatai.
- Bioaktyvūs augaliniai preparatai naudojami didinant augalų atsparumą ligoms bei kenkėjams. Tai padeda vynuogėms tapti stipresnėms. O būdamos stiprios, jos natūraliai gali apsiginti nuo kenkėjų.
- Natūralūs preparatai gaminami pagal senovines tradicijas. Kaip pavyzdžiui, kiekvienos žiemos pradžioje ūkininkai į karvės ragus pagal receptą prideda tam tikrų gyvūnų mėšlo / organų / žolelių tinkamų kompostui. Ragas užkasamas po žeme visai žiemai iki pavasario. Vėliau, ištraukus ragus iš po žemės, kompostas naudojamas preparatų (pvz. homeopatinės trašos) gamybai.
- Pagaminti preparatai gal būti dinamizuojami – maišomi kibire su vandeniu pagal laikrodžio rodyklę, kad susidarytų krateris. Tada staiga keičiama maišymo kryptis. Taip aktyvinami preparatų gamtiniai mechanizmai, dėl ko jų poveikis, tikima, kad padidėja kelis kartus.
- Kur įmanoma, darbus siekiama atlikti be motorinių mechanizacijos priemonių. Stengiamasi kuo daugiau darbo padaryti rankomis. Taip įkraunant vyną energetiškai / bioenergetiškai.
Biodinamininės vynininkystės sertifikavimas
Biodianminio ūkio sertifikavimą vykdo 2 visuomeninės (nevalstybinės) organizacijos: Demeter (JAV) ir Biodyvin (Prancūzija).
- Biodyvin įsteigta 1995 m. Prancūzijoje. Tai specializuota biodinaminio vyno gamintojų asociacija, vienijanti >200 vyno gamintojų. Tai daugiausia Prancūzijos vyndariai. Asociacijai taip pat priklauso po kelis vyno gamintojus iš Belgijos, Vokietijos, Graikijos, Italijos, Portugalijos, Šveicarijos ir Ispanijos. Asociacijai priklauso ir Portugališko vyno ambasados atstovaujama Aphors (Vinho Verde) vyno darykla. Biodyvin sertifikuotų vyno daryklų sąrašas
- Demeter (senovės Graikijos žemės ūkio deivė) – 1997 m. įsteigta biodinaminio ūkininkavimo asociacija, kurios ištakos siekia 1928 metus. Asociacija 2022 m. buvo sertifikavusi >7200 ūkių 36 šalyse. Dar 1200 ūkių vyksta sertifikavimo procedūros. Asociacijai priklauso >1000 biodinaminio vyno gamintojų 22 šalyse. https://demeter.net/about/organisation/
Dalis biodinaminio vyno gamintojų kategoriškai atsisako sertifikuotis Biodinaminiu ūkiu. Ir tik dėl to, jog žino, kad dažnai tai yra būdas susukti galvą klientams iškreipiant biodinaminio vyno idėją ir prasmę.
Biodinamis vynas ir Ekologiškas vynas: pagrindiniai skirtumai
Kiekvienas biodinaminis vynas yra ekologiškas. Tačiau biodinamika – tai savotiška filosofija, susiejanti požiūrį į planetą ir visą gyvybę joje su gamtos dėsniais ir bioritmais. Biodinamininkų idealas – harmonija su kosmosu, augalais, gyvūnais, vandeniu, šviesa ir viskuo, kas egzistuoja.
Ekologišką žemdirbystę (kartu ir vynuogininkystę) reglamentuoja ES / nacionaliniai šalių įstatymai | Biodinaminiai ūkiai ir jų veikla nereglamentuojama teisės aktais |
Ekologinio ūkininkavimo nuostatų laikymąsi prižiūri ir Ekologinio ūkio sertifikavimą vykdo konkrečios šalies valstybinė institucija | Biodinaminius ūkius sertifikuoja nevyriausybinės organizacijos. Dvi didžiausios tarptautinės asociacijos: Demeter (JAV) ir Biodyvin (Prancūzija) |
Ekologiniai ūkiai gali naudoti kelias natūraliai pagamintas trąšas, kurias jie gali importuoti į ūkį, kad paspartintų augimo procesą | Biodinaminiai ūkiai apsiriboja biodinaminių preparatų, pagamintų ūkyje su mėšlo, žolelių ir mineralų mišiniu, naudojimu. |
Portugališko vyno degustacija. Kviečiame ir laukiame!
- Portugališko vyno ambasada – unikali, vien tik Portugališko vyno ir delikatesų parduotuvė. Mūsų asortimente baltas vynas, raudonas vynas, putojantis vynas, Porto vynas, Madeiros ir kolekcinis vynas. Taip pat ir nepriekaištingos kokybės Portugališki gurmaniški produktai.
- Kviečiame susipažinti su Portugališku vynu. Pagal jūsų pageidavimą ir norus sudarysime degustuojamų vynų sąrašą. Prie vyno parinksime tinkamus užkandžius. Vyno degustacijos trukmė – iki 2 val. Reikalinga išankstinė registracija. Dėl papildomos informacijos teiraukitės el. paštu info@portugaliskas.lt arba telefonu 8-37-321114