Baltas amforos vynas FitaPreta 2021 0.75 l

Ekologiškas, baltas amforos vynas FitaPreta 2021: Robert Parker 90/100 (2020), Wine Enthusiast 90/100 (2020)

22,99

Aprašymas

Baltas amforos vynas FitaPreta 2021 0.75 l

Baltas amforos vynas FitaPreta 2021: sausas, ekologiškas, baltas vynas.

Gamintojas: Fita Preta Vinhos, Alentežas, Portugalija

Veislės sudėtis: Roupeiro (70%), Antão Vaz (30%)

Gamybos apimtis: 4153 numeruoti buteliai

Įvertinimai: Robert Parker 91/100 (2019), Wine Enthusiast 91/100 (2018)

Brandinimas / fermentacija: baltas amforos vynas fermentuotas molinėse 1000 litrų talpos amforose (pagamintose 1946 m.). Ąžuolinėse statinėse nebrandintas.

Stiprumas: 12,5%

Tūris: 0,75 L

Vyno gamybos procesas

Rankomis skintas derlius. Išspaustos ir natūraliai nusistovėjusios vynuogių sultys supiltos į 1000 litrų talpos molines amforas. Fermentacija įvyko šaltoje patalpoje 14ºC temperatūroje. Po 28 dienų baltas amforos vynas buvo perpiltas į nerūdijančio plieno talpyklas. Prieš išpilstymą vynas nuskaidrintas betonitu, stabilizuotas šalčiu ir išpilstytas į butelius.

Betonitas yra ekologiška skaidrinimo priemonė iš baltojo molio arba vulkaninių pelenų. Bentonito naudojimas užtikrina aukštos kokybės vyno gamybą. Panaudojus misoje užtikrina misos skaidrėjimą nes pašalina baltymus kurie sukelia vyno drumstumą bei sumažina oksidatorių kiekį. Kadangi bentonitas turi elektrinį neigiamumą, jis pritraukia elektrinį teigiamumą turinčias vyno nuosėdas, išbrinksta iki didžiulio dydžio bei nusėda. Bentonitas unikalus tuo, kad gali į vyną būti įdėtas prieš arba po fermentacijos.

Oenologas: António Maçanita, Sandra Sárria

Baltas amforos vynas FitaPreta 2021 0.75 l

Dera su: lengvesniais patiekalais, ypatingai kurių sudėtyje yra grybų ar šakniavaisinių daržovių, pvz. burokų. PATIEKTI ATVĖSINTĄ, 8-9ºC.

Portugališko vyno ambasadoje rasite dviejų Antonio Macanita vyno daryklų produkciją:

  • FitaPreta, Alentežo regionas
  • Azores Wine Conpany, Azorų salos

FitaPreta vyninės projektas

„Fitapreta“ projekto idėja kilo António Maçanitai ir geram jo bičiuliui britui David Booth prie šeimos pietų stalo. David buvo įvairių vyno daryklų konsultantas. Vėlesniais mėnesiais António Maçanita jau kartu su David Booth lankė vyno daryklas. Taip įgavo žinių apie vynmedžius, vynuogininkystę ir gamintojus. 2004 m. António pasiūlė Davidui Boothui kartu pagaminti vyną.

Pirmasis vynas buvo pagamintas Herdade da Malhadinha Nova iš pirktinių vynuogių. PRETA 2004 iš karto pelnė Alentežo International Wine Challenge apdovanojimą.

Trejus metus Fitapreta vynai buvo gaminami įvairiose vyninėse, o vyno gamybai naudojamos pirktinės vynuogės. 2007 m. Fitapreta persikėlė į Outeiro da Esquila, kur tais pačiais metais pagamino 70 tonų, o po dešimties metų – jau 440 tonų vyno.

2015 m. Fitapreta restauravo Paço Morgado de Oliveira XIV amžiaus viduramžių pilį. Joje įsikūrė ir įkūrė vyninę. Vynuogynai buvo įsigyti 2016 m., o po metų buvo pagamintas pirmasis nuosavų vynuogių vynas.

2017 metais Antonio Macanita įsigijo 20 Ha ploto, 50 metų senumo vynuogynus. Vynuogynuose augo ir senososios, beveik išnykusios, vietinės Alentežo regiono vynuogių veislės. Tarp jų, Tinta Carvalha, Alicante Branco, Moreto, Trincadeira das Pratas.

Meilė senovės Alentežo vynuogininkystės tradicijoms lėmė tai, kad 2018 m. pasirodė vynų linija „Chão dos Eremitas“. Joje tik vienos vynuogių veislių vynai. Tarp jų baltieji – Alicante Branco 100%, Trincadeira das Pratas 100% ir raudonieji – Moreto 100% bei Tinta Carvalha 100%.

Tvari vynuogininkystė – esminis vyno gamybos principas

Fitapreta vyninė yra žinoma ne tik dėl unikalaus skonio vynų, bet ir dėl savo įsipareigojimo tvariai vynuogių auginimo ir vyno gamybos praktikai. Dalis FitaPreta vynų yra sertifikuoti, kaip ekologiški vynai. Vyninė yra pavyzdys, kaip tausoti aplinką ir tuo pačiu metu gaminti aukštos kokybės vynus.

Vienas iš pagrindinių Fitapreta vyninės veiklos principų yra biologinės įvairovės skatinimas. Vynuogynuose yra išsaugotos ir atsodinamos beveik išnykusios vietinės vynuogių veislės. Tarp jų Moreto, Alicante Branco, Trincadeira das Pratas ir Tinta Carvalha.

Fitapreta taip pat yra įsipareigojusi naudoti tvarias praktikas savo vynuogių auginime. Vyninėje taikomos ekologiško vynuogių auginimo praktikos, naudojamos natūralios trąšos ir kovos su ligomis ir kenkėjais priemonės. Be to, Fitapreta vyninė siekia sumažinti savo anglies pėdsaką ir naudoti tik tvarius energijos išteklius.

Vynuogių derlius yra nuimamas rankomis. Vyno gamyboje naudojama natūrali fermentacija. Taip išsaugomas vyno unikalumas ir skoninės charakteristikos. Be to, Fitapreta naudoja tvarius, perdirbto stiklo vyno butelius ir etiketes. Taip siekiama sumažinti atliekų kiekį ir prisidėti prie tvarios aplinkos.

Fitapreta vyninė yra puikus pavyzdys, kaip tvarumas ir aukštos kokybės vynų gamyba gali eiti ranka rankon. Jos įsipareigojimas tvarumui yra ne tik etinis principas, bet ir gera verslo praktika, kuri padeda išsaugoti regioninę biologinę įvairovę, apsaugoti aplinką ir gaminti skanius, aukščiausios kokybės vynus.

Daugiau informacijos apie Fitapreta vyninę ir jų gaminamus vynus rasite Fitapreta vyno daryklos paskyroje

Alentežo regionas

Alentežas (regioninė sostinė: Évora) yra didžiausias Portugalijos regionas. Regiono plotas – 31 500 km2. Tai sudaro maždaug trečdalį šalies teritorijos. Alentežas ribojasi su Centro, Algarvės ir Ispanijos Extremaduros bei Andalūzijos regionais. 2019 m. Alentežo regione gyveno 705 478 gyventojai (Eurostatas, 2020 m.). Vidutinis gyventojų tankumas buvo 22,6 žmonės / km2. Tai yra mažiausias gyventojų tankumas tarp Portugalijos regionų. Alentežo ir Douro regiono vynai neretai yra laikomi geriausiais Portugališkais vynais. Net du Alentežo miestai – Elvasas ir Évora yra pasaulinio UNESCO paveldo miestai.

Seniai žinomas dėl kamštinių miškų, alyvmedžių giraičių ir kviečių laukų, Alentežas, esantis į pietryčius nuo Lisabonos, tik palyginti neseniai išgarsėjo savo vynu. Iki 1980 metų Douras, Dao ir Bairrada buvo pagrindiniai Portugalijos vyndarystės regionai. Nors regione visada buvo gaminama šiek tiek vyno, savo reputaciją, prilygstančią Dourui, Alentežo regionas įgavo tik po 1991 m.

Nors Alenteže galima sutikti ir tarptautinių vynuogių veislių, tokių kaip „Cabernet“ ir „Syrah“, Alentežo vyndariai išlieka ištikimi vietinėms vynuogių veislėms. Tarp jų „Trincadeira das Pratas“, „Aragonez“ („Tempranillo“), „Periquita“ ir „Alicante Bouschet“.

Papildoma informacija

Gamintojas

Butelio dydis

Metai

Regionas

Vyno tipas

Sausas

Vynuogių veislė

,