Madeiros salos vynas 5 metų BLANDYS SERCIAL 0.75 l

Madeiros salos vynas 5 metų BLANDY’S SERCIAL. Išpilstymo metai: 2016. Vynuogės: Sercial. Stilius: sausas. Regionas: Madeira. Tūris: 0,75 L. Stiprumas: 18%

22,49

Aprašymas

Madeiros salos vynas 5 metų BLANDY’S SERCIAL 0,75L

Išpilstymo metai: 2016

Vynuogės: Sercial 100%

Stilius: sausas

Regionas: Madeira

Tūris: 0,75 L

Stiprumas: 18%

Likutinis cukraus kekis: 50 g/L

Madeiros salos vynas 5 metų BLANDY’S SERCIAL 0,75L

Madeiros salos vynas 5 metų BLANDY’S SERCIAL – puikus Madeiros vynas. Vynas brandinamas amerikietiško ąžuolo statinėse tradiciniu „Canteiro“ būdu. Vynas ryškios topazo spalvos su auksiniu atspalviu. Gaivus su sausų vaisių, medžio ir citruso prieskoniais. Juntamas riešutų poskonis.

Madeiros vynas ir jo gamybos unikalumas

Madeiros vyno pavadinimas kilęs nuo tokio paties pavadinimo Portugalijai priklausančios Atlanto vandenyno salos. Šioje saloje pastiprintas vynas buvo gaminamas jau nuo XVI-ojo amžiaus. Madeiros vynas yra saugomas ES teisėje numatytos Kontroliuojamos kilmės vietos nuoroda, DOC Madeira.

Madeiros vynas yra kur kas mažiau žinomas šiaurės Europiečiams negu Portas. Nepaisant to, jis nė kiek nenusileidžia Portui savo kokybinėmis charakteristikomis ir istorija. Madeiros vynui gaminti naudojamos penkios pagrindinės Madeiros saloje augančios vynuogių rūšys.

Tinta Negra yra labiausiai paplitusi vynuogių rūšis. Iš  jos pagaminama apie 85 proc. viso Madeiros vyno. Tradiciškai ši vynuogių veislė nebuvo laikoma prestižine. Dėl šios priežasties informacija, kad vynas pagamintas iš  Tina Negra vynuogių nebūdavo rašoma etiketėje.

Pastaruoju metu situacija kiek keičiasi. Atsirado gamintojai, pvz. Barbeito, kurie pradėjo nurodyti, kad vynas pagamintas būtent iš Tinta Negra vynuogių. Kitos keturios pagrindinės vynuogių veislės, naudojamos Madeiros vyno gamybai nuo saldžiausios iki sausiausios yra Malvasia, Bual, Verdelho ir Sercial.

Labai nedidelis kiekis Madeiros vyno yra pagaminamas iš Terrantez, Bastardo ir Moscatel vynuogių veislių. Vynui gaminti naudota vynuogių veislė, jeigu tai ne Tinta Negra, tradiciškai buvo ir yra nurodoma ant vyno butelio.

Madeiros vynas tradiciškai gaminamas „Canteiro“ būdu. Vynas ąžuolo statinėse 4 mėnesius yra brandinamas 45–50° C temperatūroje Madeiros saulės šilumoje. Naudojant šį procesą, gaunamas aukščiausios kokybės ir išskirtinio skonio „Frasqueira“ vynas.

Madeira Wine Company, Blandy‘s

Blandy‘s – 1811 m. Madeiroje John Blandy įkurta vyno darykla. Blandy‘s unikalumas tame, kad ji yra vienintelė iki šių dienų išlikusi vyno darykla, kuriai vadovauja ir kuri priklauso prieš daugiau nei 200 metų ją įkūrusios šeimos palikuonims.

Blandy‘s Madeiros vynas daug kartų buvo apdovanotas ir aukščiausiais balais įvertintas tarptautiniuose konkursuose ir vyno žurnaluose. Tarp jų Wine Spectator, Wine Enthusiast ir kt. Pasak istorinių šaltinių, būtent Madeiros vyno taurė buvo keliama ir XVIII a., pasirašius JAV Nepriklausomybės deklaraciją.

Portugališko vyno ambasada yra oficialus Blandys‘ Madeiros vyno gamyklos atstovas Lietuvoje. Mūsų asortimente daugiau nei 20 Blandy‘s vynų. Tarp jų ir ir proginis 1980 metu, 1981 metu bei kolekcinis 1957 metų derliaus vynas. Toks vynas laikomas puikia dovana jubiliejaus ar metinių proga.

Daugiau informacijos apie Blandy‘s vyno daryklą ir jos gaminamus vynus rasite vyno daryklos paskyroje https://www.blandys.com/en/home/