PET NAT yra prancūziškojo „pétillant-naturel“ trumpinys. Žodžiu „pétillant“ apibūdinamas švelniai putojantis vynas, tuo tarpu „naturel“ reiškia, kad vyno gamybos procesas vyko natūraliai, t.y. tik su minimaliu vyndario įsikišimu. Vyno butelio etiketėje nurodytas Pet NAT trumpinys apibūdina ne vynuogių rūšį ar vyno stilių (švelniai putojančių vynų yra daugiau, pvz. vinho verde), bet vyno gaminimo metodą.
Kaip gaminamas Pet NAT vynas?
Pet NAT vynas gaminamas senoviniu putojančio vyno gamybos metodu. Vynas po 3-4 dienų nuo šviežiai išspaustų vynuogių sulčių fermentacijos pradžios yra supilamas į butelius kur tęsia savo fermentaciją. Šio proceso metu buteliuose išsiskiria anglies dioksidas, kuris ir sudaro putojančio vyno burbuliukus. Kadangi Pet NAT vyno fermentacija vyksta jau užkimštuose buteliuose, cukraus virtimo alkoholiu procesą ir vyno skonines charakteristikas valdyti yra ypač sudėtinga. Dėl šios priežasties dviejuose to paties derliaus ir išpilstymo Pet NAT buteliuose esantis vynas gali turėti šiek tiek skirtingą skonį, kvapą ir struktūrą.
Kuo Pet NAT putojančio vyno gamyba skiriasi tuo tradicinio putojančio vyno gamybos technologijos?
Pet NAT vynas gaunamas vyną fermentuojant tik vieną kartą. Putojantį vyną gaminant tradiciniu būdu „Methode Traditionelle“, reikalingos dvi fermentacijos. Pirmosios fermentacijos metu gautas vynas supilstomas į butelius, į kuriuos įdedama cukraus ir mielių, kas sukelia antrąją fermentaciją, o kartu ir anglies dioksido burbuliukų atsiradimą. Tradiciniu metodu yra gaminamas šampanas, dauguma cava ir espumate putojančių vynų. Prosecco ir kitų pigesnių putojančių vynų antrinė fermentacija dažniausiai vyksta ne buteliuose o didelėse talpyklose, vėliau išpilstant vyną į butelius. Tam tikrais atvejais putojantis vynas net nepraeina antros fermentacijos – prieš supilstant paprastą vyną į butelius jis paprasčiausiai yra pripumpuojamas CO2.
Kada ir kur atsirado Pet NAT vynai?
Senovinis putojančio vyno gamybos būdas atgaivintas ir terminas Pet NAT apie 1990 metus pradėtas naudoti Prancūzijos Luaros slėnio vyndarių tarpe. Nuo to laiko Pet NAT vyno gamybos geografija ir populiarumas labai išaugo. Šiuo metu Pet NAT vynas gaminamas visose pagrindinėse vyndarystės verslu užsiimančiose ir vyno gamybos tradicijas puoselėjančiose šalyse. Be jau minėtos Prancūzijos – Ispanijoje, Portugalijoje, Italijoje, Australijoje, Argentinoje, Čilėje, JAV ir kt. Portugališko vyno ambasadoje galite rasti gerai žinomos šiaurės Portugalijos vyninės Aphros biodinaminio Pet NAT vyno – APHROS PHAUNUS PET NAT 2018.
Kokie pagrindiniai Pet NAT ir tradiciniu būdu pagaminto putojančio vyno vizualiniai skirtumai?
Pirmiausia reikia paminėti, kad Pet NAT vynas, lyginant su tradiciniu būdu pagamintu putojančiu vynu, dėl savo gamybos technologijos yra kur kas mažiau prisotintas anglies dvideginio, kartu pasižymi ir kur kas mažesniu burbuliukų „audringumu“. Pet NAT vynai dažniausiai yra neskaidrūs (drumsti). Tai vėlgi apspręsta vyno gamybos technologijos, atsisakant vyno filtracijos. Dėl šios priežasties Pet NAT vynuose galima sutikti ir nuosėdų. Dar vienas vizualiai labai krentantis į akis Pet NAT putojančio vyno išskirtinumas – butelio kamštelis. Pet NAT putojančio vyno buteliai paprastai užkemšami ne iš kamštmedžio žievės pagamintu, o metaliniu „alaus“ kamšteliu.
Koks yra Pet NAT vyno skonis?
Pet NAT putojančio vyno skonių paletė yra labai plati nuo sausų iki saldžių, nuo gaivių iki ypač kvapnių, nuo skrudintos duonos iki vaisinių poskonių ir aromatų. Būtina paminėti, kad neskaitant retų išimčių, Pet NAT vynas nėra skirtas ilgam saugojimui.
Su kokiu maistu dera Pet NAT vynas?
Kaip ir kiti putojantys vynai, Pet NAT vynas stebėtinai gerai dera su maistu, ypač lengvesniais patiekalais. Nors Pet NAT vynas neturi tokio paties rafinuotumo ar delikatumo kaip šampanas, tačiau jis yra kur kas universalesnis. Daugumoje Pet NAT vynų alkoholio koncentracija nėra didelė (paprastai mažiau nei 13%), todėl jie dažniausiai būna gaivūs ir puikiai tinka gerti popietę ar vakare.
*Vartokite alkoholį atsakingai. Nesaikingas alkoholio vartojimas yra kenksmingas sveikatai!