kabutės

"Verta paminėti, kad tarp trijų pasaulyje garsiausių pastiprintų vynų – du yra Portugališki vynai."

Porto ir Madeiros vynas – praktiškai vienas ir tas pats!

Svarbiausi Madeiros vyno ir Porto vyno, dažnai dar vadinamo portveinu, panašumai yra tai, kad jie abu yra alkoholiniai gėrimai ir puikūs Portugališki vynai 😊 Abiejų vynų pavadinimai kilę nuo tikrinių geografinių vietovių pavadinimų – Porto vynas savo vardą gavo XVII-ame amžiuje nuo šiaurės Portugalijos uosto Porto, kuriame jis būdavo parduodamas ir per kurį eksportuojamas. Madeiros vyno pavadinimas kilęs nuo tokio paties pavadinimo Portugalijai priklausančios Atlanto vandenyno salos, kurioje šis pastiprintas vynas buvo gaminamas jau nuo XVI-ojo amžiaus.

Abu vynai yra saugomi Europos Sąjungos teisėje numatytos DOC (Denominação de Origem Controlada) Kontroliuojamos kilmės vietos nuorodos, atitinkamai DOC Douro ir DOC Madeira.

Abiejų vynų gamybos principas yra panašus – po dviejų / trijų dienų fermentacijos cukraus virtimo alkoholiu procesas yra sustabdomas įpilant destiliuoto vyno spirito. Sustabdžius fermentaciją, lieka gana daug natūralaus vynuogių sulčių saldumo dėl ko tiek porto, tiek ir Madeiros vynas yra vadinami likeriniais vynais, nors saldūs yra ne visada.

Verta paminėti, kad tarp trijų pasaulyje garsiausių pastiprintų vynų – du (Porto vynas ir Madeiros salos Madeiros vynas) yra Portugališki vynai. Trejetą užbaigia Ispaniškasis heresas.

Porto wine
Kokia Yra Vyno PH Vertė

Porto vynas ir Madeiros vynas – daugiau skirtumų nei panašumų

Nors tiek porto, tiek ir Madeiros vynas yra pastiprinti likeriniai vynai, jie skiriasi ne tik savo žinomumu, vynui gaminti naudojamų vynuogių rūšimis, gamybos procesu, pagaminto vyno kiekiu, ir, žinoma, skoniu.

Porto vynas jau nuo seno reprezentuoja Portugaliją. Madeiros vynas yra kur kas mažiau žinomas šiaurės Europiečiams, nors savo kokybinėmis charakteristikomis ir istorija yra nė kiek Portui nenusileidžiantis vynas.

Porto vynas tradiciškai yra gaminamas iš daugiau nei 80 skirtingų vynuogių rūšių, auginamų Portugalijos Douro upės slėnio ir besiribojančiuose vynuogynuose. Didžioji dalis šių vynuogių rūšių yra išskirtinai vietinės regioninės veislės, kas daro Porto vyną unikaliu Portugališku produktu. Pagrindinės vynuogių veislės raudono Porto gamybai yra Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Cão, Tinta Barroca ir Touriga Franca. Paprastai Porto vynas yra gaminamas iš nuo kelių iki keliasdešimt skirtingų rūšių vynuogių dėl ko Portui gaminti naudotų vynuogių veislės paprastai nenurodomos ant vyno butelio.

Madeiros vynui naudojamos penkios pagrindinės Madeiros saloje augančios vynuogių rūšys. Tinta Negra yra labiausiai paplitusi vynuogių rūšis, iš  kurios pagaminama apie 85 proc. viso Madeiros vyno. Tradiciškai ši vynuogių veislė nebuvo laikoma prestižine. Dėl šios priežasties informacija, kad vynas pagamintas iš  Tina Negra vynuogių niekuomet nebūdavo minima etiketėje. Pastaruoju metu situacija kiek keičiasi. Atsirado gamintojai, pvz. Barbeito, kurie kai kuriais atvejais pradėto nurodyti, kad vynas pagamintas būtent iš Tinta Negra vynuogių. Kitos keturios pagrindinės vynuogių veislės, naudojamos Madeiros vyno gamybai nuo saldžiausios iki sausiausios yra Malvasia, Bual, Verdelho ir Sercial. Labai nedidelis kiekis Madeiros vyno yra pagaminamas iš Terrantez, Bastardo ir Moscatel vynuogių veislių. Vynui gaminti naudota vynuogių veislė, jeigu tai ne Tinta Negra, tradiciškai buvo ir yra nurodoma ant Madeiros vyno butelio.

kabutės

"Per metus pagaminamo ir parduodamo Porto ir Madeiros vyno kiekis skiriasi maždaug 20 kartų."

Skirtingos yra ir Porto bei Madeiros vyno gamybos technologijos. Madeiros vynas tradiciškai gaminamas „Canteiro“ būdu (iš tiesų tai ne vienintelis Madeiros vyno gamybos būdas, bet apie tai kituose Portugališko vyno ambasados straipsniuose), kai vynas ąžuolo statinėse 4 mėnesius yra brandinamas 45–50 ° C temperatūroje natūralioje Madeiros salos saulės šilumoje. Šis tradicinis Madeiros vyno gamybos procesas paprastai naudojamas gaminant aukščiausios kokybės ir išskirtinio skonio „Frasqueira“ vynus. Porto vynui analogiškas gamybos proceso etapas nėra būdingas.

Per metus pagaminamo ir parduodamo Porto ir Madeiros vyno kiekis skiriasi maždaug 20 kartų. Nesunku nuspėti, kurio vyno parduodama daugiau – žinoma Porto. 2017 metais buvo parduota 75,1 mln. litrų Porto ir 3,2 mln. litrų Madeiros vyno. Panašus santykis išliko ir 2018 metais, kai buvo parduota 72,0 mln. litrų Porto ir 3,4 mln. litrų Madeiros vyno. Objektyvumo dėlei reikia paminėti, kad skiriasi ir regionų teritorijos: Douro regionas išsidėstęs 4.031 kv. km. plote, tuo tarpu, kai Madeiros sala užima tik vos didesnį nei 800 kv. km plotą.

Nepaisant to, kad tiek Porto, tiek Madeiros vynai yra laikomi pastiprintais, Portugališkais, likeriniais vynais, jų skoniai yra labai skirtingi. Portugališko vyno ambasada siūlo rinktinių Porto ir Madeiros vynų degustaciją,  dėl kurios galite kreiptis info@portugaliskas.lt 

likerinis vynas