Veganiškas vynas. Kas tai?

veganams tinkants vynas

Kokie gyvūninės kilmės produktai naudojami gaminant vyną?

  • Gyvūninės kilmės produktai vyndarystėje naudojami kaip „pagalbinės perdirbimo priemonės“, todėl nenurodomi tarp ingredientų vyno butelio etiketėje. Tarp dažniausiai naudojamų – kiaušinių baltymai, pieno baltymai (kazeinas) ir želatina.
  • Vyno gamyboje gali būti naudojamas bičių vaškas (buteliams sandarinti) ir aglomeruoti kamščiai (kuriuose naudojami pieno pagrindo klijai).
  • Dažnai nėra įmanoma nuo vynuogių atskirti vynuogynuose gyvenančių vabzdžių, kurie kartu su uogomis patenka į presą ir, žinoma, taip pat į vyną.

Kodėl vyndarystėje naudojami gyvūninės kilmės baltymai ir želatina?

Kiaušinių baltymai. Kiaušinių baltymai dedami į vyną siekiant surišti, nugramzdinti į talpos dugną, o vėliau filtruojant pašalinti nepageidaujamas medžiagas (pvz. sunkiuosius taninus).

Technologijos veikimas remiasi skirtingomis joninėmis įkrovomis. Taninai turi natūralų neigiamą joninį krūvį, o kiaušinių baltymai – teigiamą. Maišant statinėje, neigiamą įkrovą turintys taninai prisijungia prie teigiamai įkrautų kiaušinių baltymų ir nusėda į dugną.

Pieno baltymai (kazeinas). Pieno baltymai (kazeinas) kartu su kiaušinių baltymais naudojami siekiant pašalinti iš vyno mažiausias drumzlių ir nuosėdų daleles, kurių negalima išfiltruoti mechaniškai.

Želatina. Želatina gali būti naudojama tiek raudono, tiek balto vyno gamyboje. Ji išryškina vyno spalvą ir sureguliuoja kartumą.

Veganiškas vynas - Kokias alternatyvias medžiagas naudoja vyno gamintojai?

Gaminant vegetarams ir veganams tinkančius vynus, gyvūninės kilmės medžiagos pakeičiamos augalinėmis arba cheminėmis. Tarp jų Polivinil-polipirolidonu (E1202) ir Bentonitu.

Polivinil-polipirolidonas (E1202). Polivinil-polipirolidonas (E1202) yra žmogaus sukurta plastikinė medžiaga, sugerianti fenolių ir spalvų perteklių. E1202 dažnai naudojamas norint suteikti rausviems vynams elegantišką blyškumą.

Bentonitas. Bentonitas yra išgaunamas iš molio ir išsiskiria neigiamu joniniu krūviu. Nenaudojant bentonito, dauguma baltųjų vynų susidrumstų padidėjus vyno temperatūrai, nes vyne esantys baltymai denatūruotų. Kartais betonitas naudojamas siekiant paspartinti raudonųjų ir baltųjų vynų skaidrinimo procesus.

vegetariškas vynas
veganiskas vynas

"Veganams tinkantis vynas“ – ar tikrai?

  • Vis daugiau gamintojų, kurie gamybos procese nenaudoja gyvūninės kilmės produktų, etiketėse nurodo, kad parduodamas veganiškas vynas arba veganams tinkantis vynas.
  • Veganams skirtiems vynams auginti vyndariai naudoja augalinius kompostus arba chemines trąšas. Teoriškai net pesticidų naudojimas leistų žymėti vyną, kaip „veganišką“.
  • Vengdami cheminių trąšų naudojimo, daugybė veganų renkasi ekologišką ar biodinaminį vyną. Toks vynas garsėja žymiai mažesniu sulfitų kiekiu, tuo, jog vynuogių derlius auginamas be pesticidų ir yra nuimamas rankomis.

Portugališko vyno degustacija. Kviečiame ir laukiame!

  • Portugališko vyno ambasada – unikali, vien tik Portugališko vyno ir delikatesų parduotuvė. Mūsų asortimente baltas vynas, raudonas vynas, putojantis vynas, Porto vynas, Madeiros ir kolekcinis vynas. Taip pat ir nepriekaištingos kokybės Portugališki gurmaniški produktai.
  • Kviečiame susipažinti su Portugališku vynu. Pagal jūsų pageidavimą ir norus sudarysime degustuojamų vynų sąrašą. Prie vyno parinksime tinkamus užkandžius. Vyno degustacijos trukmė – iki 2 val. Reikalinga išankstinė registracija. Dėl papildomos informacijos teiraukitės el. paštu info@portugaliskas.lt arba telefonu 8-37-321114

Vartokite alkoholį atsakiNgai. Alkoholio vartojimas kenkia jūsų sveikatai.

Kur mus rasti?