Daug polifenolių turintis alyvuogių aliejus - sveikatos šaltinis

Koks aliejus vadinamas daug polifenolių turinčiu aliejumi

Daug polifenolių turintis alyvuogių aliejus yra palyginti nauja alyvuogių aliejaus kategorija. Daug polifenolių turinčiu alyvuogių aliejumi laikomas toks aliejus, kuriame polifenolių yra ne mažiau kaip 250 mg/kg

Alyvuogių aliejaus polifenoliai padeda apsaugoti kraujo lipidus nuo oksidacinės pažaidos. Remiantis ES reglamentu 432/2012 šis teiginys gali būti vartojamas kalbant tik apie alyvuogių aliejų, kuriame yra bent 5 mg hidroksitirozolio ir jo darinių (pvz., oleoeuropeino komplekso ir tirozolio).

Teigiamas alyvuogių aliejaus poveikis pasireiškia ilgesniame laikotarpyje, per parą suvartojant >20 g alyvuogių aliejaus.

polifenoliai

kas yra polifenoliai? ir kuo polifenoliai naudingi organizmui?

polifenoliais turtingas aliejus

Polifenoliais (arba fenoliais) vadinamos augaluose esančios fitocheminės medžiagos. Tai – biologiškai aktyvūs komponentai, pasižymintys antioksidacinėmis, o kai kurių šaltinių teigimu – ir priešuždegiminėmis savybėmis.

Polifenoliai susidaro fotosintezės metu. Jie padeda augalams apsaugoti vaisius bei sėklas nuo neigiamų išorinių veiksnių: mikrobų, grybelių, kenkėjų, atšiauraus oro, UV spindulių. Panašaus apsauginio poveikio tikimasi ir žmogaus organizmui.

Esant antioksidantų trūkumui, organizme vykstantis oksidacinis stresas sukelia audinių, organų ir DNR pažeidimus, spartina senėjimo procesą. Antioksidantų trūkumas siejamas su tokiomis ligomis, kaip Parkinsono ir Alzheimerio liga, vėžys, katarakta ar aterosklerozė.

Oleokantalis ir oleaceinas - svarbiausi alyvuogių aliejaus fenoliniai junginiai

  • Fenolių junginių yra ne tik aliejuje, bet ir vaisiuose, daržovėse, riešutuose, kavoje, arbatoje ir vyne.
  • Alyvuogių aliejuje aptinkami 36 fenoliniai junginiai.
  • Fenolių koncentraciją aliejuje lemia alyvuogių veislė, ankstyvas derliaus nuėmimas ir specialus apdorojamas.
  • Oleokantalis ir oleaceinas, kurių daugiausia yra alyvuogių aliejuje – du poveikio sveikatai požiūriu plačiausiai ištirti fenoliniai junginiai.
    • Oleokantalis pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Būtent jis sukelia pipirinį pojūtį gerklėje. Kartais pojūtis toks stiprus, kad net iššaukia kosulį. Jo poveikis labai panašus į ibuprofeno poveikį.
    • Oleaceinas yra antioksidantas, alyvuogių aliejui suteikiantis kartumo. Vartotojai, pripratę prie švelnių aliejaus poskonių, neretai klaidingai pamano, kad aliejus sugedo. Tai labai toli nuo tiesos!

Daug polifenolių turintis alyvuogių aliejus ir Portugališko vyno ambasados asortimente

Portugališko vyno ambasados asortimente turime du Daug polifenolių turinčius aliejus:

Galega – Portugališka alyvuogių veislė. Aliejus yra turtingas polifenoliais, po spaudimo apsaugančiais aliejų nuo oksidacijos. Uogos cilindro formos, intensyviai juodos spalvos. Derlių nuimti sudėtinga, nes vaisiai ypač tvirtai laikosi prie alyvmedžio šakelių.

Galega alyvuogių aliejus yra puikiai subalansuotas. Pastebimi saldžiai švelnūs vaisių poskoniai. Kvapas malonus. Juntamos prinokusių obuolių, alyvmedžio lapų ir riešutų natos. Stiprūs šviežių alyvuogių, obuolių ir pomidorų aromatai su lengvais džiovintų vaisių ir pipirų poskoniais. Jei spaudžiamos dar ne visai sunokę alyvuogės, gaunamas subtiliai kartaus, aštresnio profilio aliejus. 

Cobrancosa – tipiška Portugališka alyvuogių veislė, pasižyminti dideliu derlingumu. Aliejus yra ypač turtingas polifenoliais. Aliejus – žalios spalvos. Jei spaudžiamos dar ne visai sunokę alyvuogės, gaunamas subtiliai kartaus, aštresnio profilio aliejus. Tačiau jei aliejus spaudžiamas iš prinokusių alyvuogių, aliejus būna saldus ir minkštas.

Daug polifenolių turintis alyvuogių aliejus: laikymas ir vartojims

  • Oras, šiluma ir šviesa yra alyvuogių aliejaus kokybės priešai. Jie ypač kenksmingi daug polifenolių turinčiam alyvuogių aliejui. Dėl to laikykite jį vėsiai, greitai uždenkite dangtelį po vartojimo ir gamindami laikykite atokiai nuo viryklės.
  • Atidarius laikykite šaldytuve, kad išsaugotumėte polifenolių kiekį. Aliejus gali šiek tiek sukietėti, bet, patekęs į šiltesnę aplinką, greitai suskystėja.
  • Tarptautinė alyvuogių taryba (TAT) leidžia nurodyti maksimalų  tinkamumo vartoti terminą – ne daugiau 18 mėn. po aliejaus išpilstymo.

  • Kuo šviežesnis alyvuogių aliejus, tuo polifenolių koncentracija aliejuje yra didesnė ir naudingas poveikis sveikatai – stipresnis.

  • Atsidarius tokio aliejaus butelį, geriausia suvartoti per keturias–šešias savaites. Jei kasdien vartojama kaip maisto papildas, tai rekomenduojama suvartoti 20–45 gramus arba 1–3 šaukštus per dieną.

Portugališko vyno degustacija. Kviečiame ir laukiame!

  • Portugališko vyno ambasada – unikali, vien tik Portugališko vyno ir delikatesų parduotuvė. Mūsų asortimente baltas vynas, raudonas vynas, putojantis vynas, Porto vynas, Madeiros ir kolekcinis vynas. Taip pat ir nepriekaištingos kokybės Portugališki gurmaniški produktai.
  • Kviečiame susipažinti su Portugališku vynu. Pagal jūsų pageidavimą ir norus sudarysime degustuojamų vynų sąrašą. Prie vyno parinksime tinkamus užkandžius. Vyno degustacijos trukmė – iki 2 val. Reikalinga išankstinė registracija. Dėl papildomos informacijos teiraukitės el. paštu info@portugaliskas.lt arba telefonu 8-37-321114

Vartokite alkoholį atsakigai. Alkoholio vartojimas kenkia jūsų sveikatai.

Kur mus rasti?