Išskirtinis Portugalijos Douro regiono vynas! Teisybė ar mitas?

Porto wine

PORTUGAL

Keli faktai apie Portugališką vyną:

  • Vynuogės Portugalijos teritorijoje pradėtos auginti ir vynas gaminti daugiau negu prieš 2000 m.
  • Nors Portugalijos teritorija palyginti nedidelė, ji, įskaitant Azorų ir Madeiros salas, yra skirstoma į 14 vyno regionų
  • Portugalija turi net 31 DOC (Denominação de Origem Controlada) ES lygmeniu kilmės ženklu apsaugotą teritorinį vienetą
  • Kadangi Portugalijos vynininkystė ir vyno kultūra vystėsi palyginti izoliuotai, daugelis čia auginamų vynuogių veislių neauga niekur kitur pasaulyje
  • Portugalijos vynuogynuose galima sutikti daugiau nei 250 vietinių vynuogių veislių
  • Jei nepripažįstate vynuogių veislės portugališko vyno etiketėje, tai yra geras dalykas, bylojantis apie vyno išskirtinumą ir netradicinį skonį.

DoURO

Keli faktai apie Douro regioną:

  • Douro regioną dar 1756 m. įkūrė Portugalijos ministras pirmininkas Sebastião de Melo (Pombalio markizas) suteikęs jam “Vinhos do Alto Douro” pavadinimą
  • Douras tuo pačiu tapo pirmuoju pasaulyje demarkuotu vynuogininkystės regionu.
  • Regionas susideda iš 2 geografiškai nutolusių vietovių: Douro upės aukštupio ir žemupio (Porto miesto ir apylinkių)
  • Douro regiono plotas – 250 000 hektarų (kas prilygtų ~ 4% Lietuvos teritorijos), iš jų 44 005 ha (17,5 proc.) užima vynuogynai
  • Vynuogynus augina 25 000 ūkininkų
  • Alto Douro regionas 2001 m. paskelbtas UNESCO pasaulio paveldo objektu
  • Porto vynas išskirtinis Douro regiono produktas, apsaugotas ES geografinės kilmės nuoroda „DOC Douro“
Douro vynas
vynuoges

Vynuogė

Vynuogių veislė yra svarbiausias veiksnys, įtakojantis vyno spalvą, kvapą ir skonį

Kitos keturios ypatingai didelę reikšmę vyno fizinėm ir cheminėm charakteristikom turinčios aplinkybės yra:

  • Klimatas (karštis, šaltis, vėjas, rūkas)
  • Dirvožemio sudėtis ir struktūra (uolienos, mineralinės sankaupos)
  • Vynuogynų išsidėstymas (šlaitas, lyguma, aukštis virš jūros lygio)
  • Tradicijos (vyno gamybos technologija, vyndario patirtis ir technika)

Douro

Douro regiono vyno išskirtinumą lemia:

  • Dirvožemis, kuris sudarytas daugiausia iš metamorfinės uolienos skalūno ir granito, saugančio vynuogynų šaknis nuo karščio ir žemės erozijos
  • Klimatas. Kalnų apsaugoti gilūs Douro upės slėniai lemia regionui šaltas žiemas ir karštas bei sausas vasaras
  • Vynuogių veislės, kurių didžioji dalis yra vietinės kilmės, o kelios sutinkamos tik Douro regione ir niekur kitur pasaulyje.
vynuogynas
vyno rugstingumas

Douro

Verta paminėti šias Douro regione augančias vynuogių veisles:

Baltos vynuogės:

  • Malvasia Fina
  • Viosinho
  • Donzelinho
  • Gouveio
  • Rabigato

Raudonos vynuogės:

  • Touriga Nacional
  • Touriga Francesa
  • Tinta Roriz
  • Tinta Barroca
  • Tinta Amarela
  • Tinta Cao

Douro

Dar keli pastebėjimai apie Douro vynus:

  • Douro regiono vynai retai būna gaminami iš kokios nors vienos veislės vynuogių
  • tradiciškai vyno gamybai naudojamas skirtingų veislių vynuogių mišinys
  • Douro regiono raudonieji vynai gali būti laikomi 10 ir daugiau metų. Su metais jų skoninės savybės paprastai tik gerėja
  • Douro regiono vynai – palyginti stiprūs vynai – kai kurių iš jų natūralus stiprumas gali siekti ir 15,5% – 16%
  • Unikalių Portugališkų Douro regiono vynų rasite ir Portugališko vyno ambasadoje 
portugališki vynai

Vartokite alkoholį atsakigai. Alkoholio vartojimas kenkia jūsų sveikatai.

Kur mus rasti?